fbpx

604 szelektív hulladékgyűjtő konténer áll a lakosság szolgálatába

Még ebben a hónapban kikerülnek a konténerek a Kelet-Nógrád Térségi Hulladékgazdálkodási Társulás területének összes szelektív hulladékgyűjtő szigetére – mondta el a Rádió Focus kérdésére Nagy László, a VGÜ Nonprofit Kft. vállalkozási igazgató helyettese – számol be a 3100.hu.

A 151 hulladékgyűjtő szigetre 604 darab konténer kerül – a kihelyezés 80 százalékát már elvégezték. A munkát a társulás városaiban és nagyobb településein kezdték: Salgótarján, Bátonyterenye és Pásztó lakossága már használatba is vette a szelektív hulladék elhelyezésére hivatott konténereket, melyekből szigetenként 1-1 a papír- és az üveg-, míg 2 a műanyag gyűjtésére szolgál.

3100.hu Fotó: Szelektív hulladékgyűjtő-konténerek Salgótarjánban, a Beszterce-lakótelepen

A kisebb településeken már korábban kialakított pontokra a gyűjtőkonténerek kihelyezése július végével bezárólag történik meg, de a rendszer már működik és az első tapasztalatok is rendelkezésre állnak – emelte ki Nagy László. Jelenleg úgy tűnik, kéthetente szükséges majd üríteni a konténereket, melyek tartalmát aztán kézi válogatás során szűrik tovább. A cég vállalkozási igazgató helyettese azonban felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy a kézi válogatás célja nem a hasznosítható és a hasznosíthatatlan hulladék szétválasztása, hanem például a papírhulladékon belül a különböző papírfajták leválogatása. Ennek okán továbbra is fontos, hogy a szelektív gyűjtőkbe lehetőleg ne kerüljön más típusú, vagy vegyes háztartási hulladék – hangzott el a Rádió Focus ma délutáni, helyi hírblokkjában.

A Kelet-Nógrád Térségi Hulladékgazdálkodási Társulás hulladékgazdálkodási rendszerének fejlesztését a tavalyi év végén zárták le. A 3,5 milliárd forintos, a költségek 100 százalékát fedező, az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás segítségével megvalósult fejlesztés során sikerült kialakítani azt a rendszert, melynek eredményeképpen csökkenhet a lerakott, hasznosítás nélküli hulladék mennyisége és biztosított lehet a megfelelés az Európai Unió elvárásainak is. A projekt részeként a salgótarjáni hulladéklerakón többek között a szelektív hulladék feldolgozását segítő beruházás valósult meg, emellett a társulás területén hulladékudvarokat alakítottak ki, 18 gyűjtő- és rakodógépjárművet vásároltak, valamint ötezer házi komposztálót osztottak szétlakosság-arányosan a társulás 2000 fő alatti lélekszámú településein.

A most beindult rendszer a térség százezer lakosa által “termelt” hulladék-elhelyezési és -újrahasznosítási kérdésében jelent jelentős előrelépést. A társulás a kialakított rendszertől azt várja, hogy a jelenleg jellemző 1400 tonna elkülönítetten visszagyűjtött hulladék éves mennyisége 2020-ra meghaladja majd a 8500 tonnát, a vegyes gyűjtés nagyságrendje pedig a mostani éves 32000 tonnás értékről 24000 tonnára csökken majd. A megvalósult fejlesztés eredményeképpen ebből a hulladékból az előkezelőben még stabilizált hulladék, nagy fűtőértékű frakció és hasznosítható fém is kikerül. Mindezek együttes eredményeképpen a 2020 utáni évekre várhatóan az összes lerakás mennyisége a mostani felére csökkenne a társulás 51 önkormányzatának területén.

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .