fbpx

A tengerfenék alá süllyesztenék a sugárzó atomhulladékot

A japán kormány szakértői szerint nincs technikai akadálya, hogy a tengerfenék alá temessék az erősen sugárzó atomhulladékot – írja a hirado.hu.

A japán gazdasági, kereskedelmi és ipari minisztériumnál működő szakértői csoport kedden nyilvánosságra hozott jelentésében úgy fogalmaz: létezik olyan technológia, amellyel a tengerfenék alatti geológiai rétegekbe lehetne süllyeszteni az atomhulladékot.

A dokumentumból kiderül, hogy kiküszöbölték már azokat az építéstechnikai problémákat, amelyek a partvonaltól 15 kilométerre lévő tengerfenék alatti tárolók létesítésénél merülhetnek fel.

A jelentés szerint a tengerfenék alatt háromszáz méter mélyen alakítanák ki az atomtemetőket, és a szárazföldön működő feldolgozóüzemektől földalatti alagutakon juttatnák el oda az atomhulladékot.

Bátaapáti, 2014. június 16. Egy dolgozó hordót emel be a konténerbe a Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló központi épületében, Bátaapátiban 2014. június 16-án. MTI Fotó: Sóki TamásSugárzó hulladékot tartalmazó hordók a Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló központi épületében, Bátaapátiban (MTI Fotó: Sóki Tamás)

A minisztériumban nem gondolják azt, hogy minden atomtemetőt a tengerfenék alatt kéne kialakítani, szárazföldön is épülnének, de ez az elképzelés prioritást fog élvezni döntéshozatalkor.

A japán kormány számára ez azért is vonzó megoldás, mert a part menti övezetben a tengerfenék az adott állam tulajdonát képezi, ami megkönnyíti a beruházás jogi és tulajdonosi hátterének rendezését.

A minisztérium egy éven belül határozza meg azokat a helyszíneket, ahol megépülnének az atomhulladék-tárolók.

Az öt évvel ezelőtti földrengés és szökőár nyomán bekövetkezett fukusimai atombaleset után hatalmas mennyiségű sugárzó hulladék keletkezett, amelyet egyelőre ideiglenes tárolókban tartanak, mivel a helyi hatóságok nagyon kelletlenül fogadnak be saját területükre ilyen anyagokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: