fbpx

A szélenergiánál is zöldebb lehet a hulladékból termelt energia?

Folytatódik az Orbán-kormány hadjárata a szélenergia ellen: ezúttal a megújuló energiaforrásokkal termelt áram kiemelt átvételi áráról szóló szabályozásból vették ki a szélerőműveket. Ha a törvényjavaslatot elfogadják, a hulladékok elégetéséből nyert energia kedvezőbb elbírálás alá esik, mint a széláram – írja a nol.hu.

Magyarország eddig az a különleges hely volt Európában, ahol 2010 óta egyetlen új szélerőmű építésére sem adtak ki engedélyt (ugyanebben az időszakban a szomszédos Romániában hatszorosára nőtt a beépített szélerőmű-kapacitás, méghozzá állami ráfordítás nélkül, a román szélkerekek névleges teljesítménye pedig összesen már másfélszerese a paksi atomerőműének).

Selejtből lesz zöldenergia
Selejtből lesz zöldenergia
Mohai Balázs / MTI

A szektor fejlődését az engedélyezés megakasztása mellett eddig főként a zöldenergiával termelt áram átvételének szabályozatlansága nehezítette. A legtöbb uniós tagállamban az árakat sokszor egy évtizedre előre törvényben rögzítik, hogy a beruházók számára kiszámítható környezetet teremtsenek. Az áram átvétele kötelező és kiemelt áron történik.

Az Orbán-kormány most elkészítette a hiányzó szabályozást, ám a benyújtott törvényjavaslatban nincs sok köszönet. Egyrészt az nem vonatkozik a szélenergiára, ami azt valószínűsíti, hogy a szélerőmű-beruházások befagyasztása a következő években is folytatódik majd. Másrészt megkaphatja viszont a támogatást a hulladékkal termelt áram, ami azt az abszurd helyzetet fogja eredményezni, hogy a magyar jog szerint a hulladékégetőkben előállított áram szabályozási szempontból „zöldnek” számít majd, és kedvezőbb besorolás alá esik, mint a széláram. Harmadsorban pedig a támogatás – az általános európai gyakorlattal szemben – nem normatív lesz, és nem fedi le a zöldenergia-szektor teljes termelését: mind a kötelező átvételre, mind pedig a kiemelt árra pályázni kell majd, ami széles teret biztosíthat a politikai és egyéb szempontú kivételezésnek.

A pályázatokat a minisztériumok fölött álló Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) bírálja majd el. A szervezetet Orbán Viktor energetikai végzettség nélküli bizalmasa, Dorkota Lajos, a volt Fejér megyei kormánymegbízott irányítja. Az árakat pedig nem törvényben, hanem bármikor könnyen módosítható rendeletben rögzítik, ami megkérdőjelezi, valóra válnak-e a támogatási rendszer kiszámíthatóságára vonatkozó korábbi ígéretek.

One thought on “A szélenergiánál is zöldebb lehet a hulladékból termelt energia?

  • 2016/04/09 at 11:20
    Permalink

    Életéről baromság. Unokáink is szívni fogják (ha engedjük).

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: