fbpx

NFM: áprilistól indul az új, országosan egységes hulladékgazdálkodási rendszer

Április elsejétől indul az új, országosan egységes hulladékgazdálkodási rendszer, megkezdi működését a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV), a lakosság szempontjából sem a díjak, sem a szolgáltatások nem változnak – mondta Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára sajtótájékoztatón szerdán, Budapesten.

Az új hulladékgazdálkodási rendszerről szóló rendeletet a kormány elfogadta, a héten megjelenik a Magyar Közlönyben. Április elsejétől semmi akadálya az új rendszer elindulásának -mondta Szabó Zsolt. Kiemelte: a cél a fenntartható, rendezett, átlátható hulladékgazdálkodási rendszer létrehozása, amely garantálja a közszolgáltatás folyamatosságát, biztonságát és a rezsicsökkentés eredményeinek megtartását. Hangsúlyozta, hogy nincs lakossági díjváltozás, nincs adminisztrációnövekedés, és nem kell új szerződés sem. Kiépül a gyűjtőedények egyedi azonosítási rendszere, az új rendszer az uniós hasznosítási célok teljesítését is elősegíti.

A települési szilárd hulladékgyűjtésben sem az önkormányzatok, sem a szolgáltatók feladata nem szűnik meg, az új rendszerben változatlanul végzik a szolgáltatást – tette hozzá. A feladatok közé sorolta, hogy szeptember 30-ig a szolgáltatóktól és az önkormányzatoktól adatokat kérnek be, ezek alapján fejlesztési célokat állítanak fel.

Az április elsejétől működő koordináló szervezet beszedi majd a díjakat, átveszi a kétes követeléseket, a behajtást az adóhatóság kezeli – ismertette. A lakosságot érintő változások közé sorolta az egységes rendszer létrehozását a számlázásra, díjfizetésre, és díjbehajtásra. A cél az elektronikus díjfizetési formák elterjesztése.

Az NHKV nonprofit módon fog működni, közszolgáltatókhoz hasonlóan, de tényleges közszolgáltatási feladatokat nem fog végezni. Kitért arra, hogy a rendszer a jelenlegi formában nem hatékony, nem tud megfelelni az uniós normák szigorításának sem, és a fejlesztések nem célirányosak. A hulladékkal foglalkozó közszolgáltatók bevallott vesztesége mintegy 13 milliárd forint. Szeretnék tisztán látni, hogy az adott hulladék mennyiségéből mennyi a szelektív, mennyi megy lerakóba, és mennyi égethető.

Forrás: MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .