fbpx

Már mennek a felszólítások

Összesen 83 település alakította meg az Abaúj-Zempléni Szilárdhulladék Gazdálkodási Önkormányzati Társulást, amellyel a Zempléni ZHK áll szerződésben és látja el a hulladék kezelését a térségben – írja az eszak.hu.

Tavaly decemberben írtunk arról, hogy a társaság elkezdte kiszámlázni a gazdálkodó szervezetek részére a hulladékgazdálkodási díjat. Többen már akkor sem értették, miért kell ugyanazt a díjat többször is kifizetni, hiszen sok olyan, alkalmazottat nem foglalkoztató vállalkozó van a régióban, akinek a cége ott működik, ahol a lakása van. Ezért lakóként egyszer már fizet, majd vállalkozóként ugyanarra a címre még egy számlát kap sőt, vannak, akik ugyanazon a címen több apró vállalkozást vezetnek, ezért mindegyik után fizetni kell, holott vállalkozóként nem termelnek szemetet. Akkor azt is írtuk, a zempléni városok vezetői kezdeményezik or­szág­gyűlési képviselőiken keresztül a törvény módosítását.

Felszólítások

A napokban több olyan jelzéssel is találkoztunk, hogy a ZHK elkezdte kiküldeni a fizetési felszólításról szóló leveleket. Több vállalkozó attól tart, ha nem fizet minden vállalkozása után szemétdíjat, még akkor is, ha nem termel szemetet, akkor végrehajtás alá kerülhet a tartozása, ami így köztartozásnak minősülhet és nem indulhat a pályázatokon.

– Előreláthatólag két héten belül megalkotjuk az erről szóló egységes rendeletet, ezért azt tanácsolom a vállalkozóknak, akiket ez többszörösen érint, hogy addig is reklamálja meg a Magyar Energetikai és Közműszolgáltatási Hivatalnál ezeket a számlákat – mondta lapunknak Aros János, Sárospatak polgármestere. Ezt az értesülést erősítette meg Májer József, az Abaúj-Zempléni Szilárdhulladék Gazdálkodási Önkormányzati Társulás elnöke.

– Ahogy már korábban is mondtam, teljes mértékben egyetértek azzal, hogy a hulladékgazdálkodás-törvénynek ez a része módosítást érdemelne, de addig nem mondhatjuk el, hogy a társulás alvállalkozója, a ZHK nem a törvény betűi szerint jár el – mondja Májer József. – Jövő héten szerdán lesz a társulás közgyűlése, ahol vélhetően el is fogadjuk az egységes rendeletünket, amely orvosolni fogja ezt a helyzetet. Abba az irányba akarunk haladni, hogy azok a vállalkozások, amelyek nem termelnek szemetet, ne is kelljen fizetniük. Az csak a rendelet elfogadását követően fog kiderülni, mi történjen a már kiszámlázott és befizetett díjakkal. ÉM-BG

Ahol nem vártak

Sátoraljaújhelyen és Tokajban már el is fogadták azt az önkormányzati rendeletet, amelyet a négy zempléni város – Sárospatak, Sátoraljaújhely, Szerencs és Tokaj – jegyzői és aljegyzői készítettek elő.

Fedorné dr. Fráter Zsófiától, Sátoraljaújhely címzetes főjegyzőjétől megtudtuk, a rendelet értelmében nem kell dupla szemétszállítási díjat fizetnie annak, akinek a lakásán bejegyzett vállalkozása nem termel külön szemetet.

Posta György, Tokaj polgármestere elmondta, a közös előkészítést követően a testület megtárgyalta és jóvá is hagyta a rendeletet. Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere elmondta, kérésre bármely zempléni önkormányzatnak továbbítják a rendelet tervezetét, ahol az adott önkormányzat ezt megtárgyalhatja és el is fogadhatja úgy, ahogy ez Újhelyen már megtörtént.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: