fbpx

A Tiszán levonuló árhullám jelentős mennyiségű hulladékot szállít

A Tiszán levonuló árhullám Ukrajna területéről jelentős mennyiségű hulladékot szállít, az előre jelzettnél intenzívebb ukrajnai esőzés miatt másodfokú árvízvédelmi készültség elrendelése várható a Tisza Vásárosnamény és Tiszabecs közötti szakaszán – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság vasárnap az MTI-vel.

Irodai és otthoni szelektív hulladékgyűjtők

A Vásárosnamény és Tiszabecs közötti szakaszon szombat délutántól elsőfokú készültség van érvényben.
Az Országos Vízügyi Főigazgatóság közleményében hangsúlyozza: az elmúlt három napban Kárpátalján átlagosan 124 milliméter eső hullott, ez a novemberi átlagcsapadék közel kétszerese, és jelentősen több, mint a Túr felső, romániai vízgyűjtőrészén mért átlagosan 40 milliméter és a magyarországi területen lehullott átlagosan 14 milliméter.
Az esőzés hatására indult árhullám vasárnap reggelig 4,5 méteres vízszintemelkedést okozott a Tisza tiszabecsi szakaszán, ahol tovább folytatódik az áradás, miközben a folyó felső szakasza már kissé apad.
A levonuló árhullám Ukrajna területéről jelentős mennyiségű hulladékot szállít, ezért a vízügyi szakemberek 24 órás őrszolgálatot tartanak a folyó érintett szakaszán – közölte a vízügyi főigazgatóság.
Megjegyezték továbbá, hogy a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság szakemberei 100 ezer homokzsákot szállítottak Kárpátaljára az árvíz elleni védekezés segítésére.

Forrás: MTI

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .