fbpx

Bukásra áll a szemétszállító, jöhetnek a katasztrófavédők

A vártnál egy-két hónappal tovább működhet a százezrek szemetét szállító és kezelő, gödöllői központú nonprofit cég, a Zöld Híd Kft. Ez azonban csupán a végjáték elnyújtásának ígérkezik – véli Gémesi György, Gödöllő polgármestere. Ha a társaság bedől, a katasztrófavédelemnek kell megoldania a szemétszállítást – írja a hirado.hu.

Nyert pár hónapot az ország egyik nagy hulladékgazdálkodási cége, a Zöld Híd Régió Nonprofit Kft., amely júliusban az interneten és szórólapokon is azt közölte 300 ezer ügyfelével, hogy szolgáltatási területén már csak szeptember 1-jéig képes biztosan működtetni a szemétszállítást.

A gödöllői központú társaság azért tudja a megjelölt időpontnál valamivel tovább ellátni a feladatát, mert áfatartozására legutóbb részletfizetési lehetőséget kapott – mondta a hirado.hu-nak Gémesi György, a város polgármestere. A kft. a hulladéklerakási járulékkal is folyamatos tartozásokba kerül, melyet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, nem először, inkasszóval szedett be tőle – tette hozzá.

Nem szétválogatott lakossági vegyes papírhulladékot borítanak ki a hasznosítható hulladékbegyűjtéssel és -előkezeléssel foglalkozó Asco Hungária Kft. budafoki telephelyén 2015. április 20-án. Április 22. a Föld napja. A világméretű környezetvédelmi akciónap társadalmi kezdeményezésként 1970-ben indult az Egyesült Államokból, Magyarországon 1990 óta tartják meg. MTI Fotó: Marjai JánosMTI Fotó: Marjai János

Az utolsó reménység is elveszni látszik

A Gödöllő központú céget 106 Pest és Nógrád megyei önkormányzat társulása alapította a hulladékgazdálkodási feladatok hosszú távú, az EU előírásainak is megfelelő megoldására. A kft. 2010 óta működik, az elmúlt években közel 10 milliárd forint állami és EU-forrásból teremtették meg a helyi modern hulladékgazdálkodás alapjait. A fenntartási terv 2030-ig szólt, melyhez öt éve kötelező fenntartási időszak is társult.

Az önkormányzati vezető kifejtette, jelen állás szerint csupán a végjáték elnyújtásáról van szó, mert tartós megoldás továbbra sem látszik a súlyos anyagi helyzetben lévő Zöld Híd számára. Sőt, nemrég az is kiderült, hogy feltehetően az utolsó lehetséges pluszforrásnak látszó pályázati lehetőségektől is elesnek.

A Földművelésügyi Minisztérium vezetője, Fazekas Sándor júliusban elutasította a Zöld Híd egyedi támogatási kérelmét. A Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára, Pogácsás Zoltán korábbi, pozitív tartalmú állásfoglalását követően pedig azt közölte, álláspontja szerint a cég számára a társult települések nem igényelhetnek pénzt a rendkívüli önkormányzati költségvetési támogatási pályázaton. A társulás egyik tagönkormányzatának küldött levelében az államtitkár arról írt, hogy ezen a pályázaton akkor indulhatnak a települések, ha veszélybe kerül a működésük vagy nem tudják ellátni valamely feladatukat, a támogatást azonban jelen esetben egy gazdasági társaság fejlesztésére kérnék.

Visszakérheti a pénzét az EU

Gémesi György szerint ezzel kilátástalanná vált a száz százalékban önkormányzati tulajdonú nonprofit társaság helyzete, amelyet törzstőke-emelés formájában több mint 600 millió forinttal kellene támogatni. További súlyos probléma, hogy a cég és a tulajdonos önkormányzati társulás nem tud félretenni pénzt a hulladékgazdálkodási eszközök pótlására, a szemét hosszú távú biztonságos kezelésére, a rekultivációra sem, miközben kötelező lenne a tartalékolás. Ezekből a tételekből a cég elmaradása 1 milliárd forint felett jár. A helyzet akár a cég felszámolását, és az EU-támogatás részleges visszafizetésének előírását is kiválthatja – mondta.

Válogatott és bálázott lakossági hulladék a hasznosítható hulladékbegyűjtéssel és -előkezeléssel foglalkozó Asco Hungária Kft. budafoki telephelyén 2015. április 20-án. Április 22. a Föld napja. A világméretű környezetvédelmi akciónap társadalmi kezdeményezésként 1970-ben indult az Egyesült Államokból, Magyarországon 1990 óta tartják meg. MTI Fotó: Marjai JánosVálogatott és bálázott lakossági hulladék. MTI Fotó: Marjai János

Forrás: http://www.hirado.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .