fbpx

Egyszerűsítés várható a hulladékgazdálkodásban

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatók költségeinek csökkenését eredményezi az az egyszerűbb, összevont eljárás, amelyről nemrégiben született jogszabály-módosítás – írja a napigazdasag.hu.

A közszolgáltatási engedélyezési és a minősítési eljárást a minősítési engedély váltotta fel, amelyet a környezetvédelmi hatóságnál kérelmezhetnek a hulladékgazdálkodási cégek július 1-je óta. Így a kérelmezőknek a jelenlegi két eljárási díj helyett rendeletben meghatározott szolgáltatási díjat kell fizetni a minősítési eljárás lefolytatásáért – tájékoztatta a Napi Gazdaságot az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatósága. Jelezték: a cégeknek nem jelent szigorítást a két eljárás összevonása, amelynek célja a feladatracionalizálás, valamint az adminisztráció- és költségcsökkentés volt.

A hulladékgazdálkodó szervezeteknek a minősítési fokozattól függően 150 ezer, 330 ezer vagy 470 ezer forintot kell befizetniük a kérelmezéskor. A fokozatok a tevékenység szakmai színvonalát tükrözik, de a szolgáltatókat osztályozzák biztonság szerint is, A, B és C kategóriába.

A kormány feltett szándéka, hogy átvegye a hulladékgazdálkodást – közölte korábban Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár. A szakember jelezte: az állam a szektor irányítását vállalná, ám a működtetés, a tevékenység és a szolgáltatás helyi önkormányzati szinten maradna.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://www.napigazdasag.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .