fbpx

Csőd a Zöld Híd Régiónál: százezrek maradhatnak ellátás nélkül

Április 9-én a környezetvédelmi főhatóság indítványára a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) inkasszót vetett ki a Zöld Híd Régió Nonprofit Kft. számláira. Ha az önkormányzati társulás nem tudja ellátni a feladatát, akkor Észak-kelet Pest és Nyugat-Nógrád megye 109 településén szűnhet meg a következő hetekben a hulladék elszállítása. Mindez körülbelül 300 ezer ember életét érintheti – írja az alfahir.hu.

Az Alfahír birtokába jutott dr. Gémesi György, az Észak-Kelet Pest Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás elnöke által írt, Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett levele, melyben a gödöllői polgármester arra figyelmeztet, hogy heteken belül súlyos zavarok lesznek a lakosság ellátásában.

A levélből kiderül, hogy a 100 százalékban önkormányzati tulajdonban lévő Zöld Híd Régió Nonprofit Kft. két éve éli fel a fejlesztési tartalékait, hogy a napi működését biztosítsa és most már nincs érdemi lehetőség a helyzet kezelésére.

A társulás honlapja szerint a Kft. a településeik nonprofit közszolgáltatója már 2010 óta. Nyereséget nem halmoz fel, osztalékot nem fizet, állításuk szerint minden bevételt a szolgáltatásokba forgat vissza.

Észak-kelet Pest és Nyugat-Nógrád megye 109 településének összefogásával alakították meg 2004-ben a Zöld Híd Programot felügyelő önkormányzati társulást, amely a teljes körű, hulladékgazdálkodási közszolgáltatást végző Kft. százszázalékos tulajdonosaként funkcionál.

A társulás felerészben Európai Uniós támogatásból valósult meg, és megalakulása óta nonprofit.

A lakossági hulladékelszállítás olyan jelentősebb településeken is megszűnhet, mint

Aszód, Balassagyarmat, Fót, Gödöllő, Kartal, Szada, Szigetmonostor vagy éppen Vác illetve Isaszeg.

Mivel magyarázható a hatóságok által példás gazdasági működésűnek tartott vállalat inkasszója, ami egyébként 300 ember állásának megszűnését is eredményezheti?

Gémesi szerint az ellehetetlenülés a Program működésén kívüli okokra vezethető vissza, sőt olybá tűnik, hogy a magyar állam valamilyen oknál fogva veszni hagyta ezt a közfeladatot ellátó nonprofit vállalkozást.

Mint ismert, a 2011-es árszinten befagyasztott közszolgáltatási díjak mellett a Fidesz-kabinet – bár azt ígérte, hogy az adócsökkentés kormánya lesz – olyan új, részben adó-jellegű kötelezettségekkel sújtotta a hulladékgazdálkodási szektor szereplőit, mint az elvárt béremelés, a hulladék lerakási járulék, az energetikai felügyeleti díj, az e-útdíj, a banki tranzakciós díj, és még sorolhatnánk.

Ugyanakkor hasonlóan komoly problémát jelentett az úgynevezett rezsicsökkentés is, hiszen bár a Fidesz ezzel a politikai atombombájával képes volt választást nyerni, azonban rengeteg önkormányzati (közmű) szolgáltató csődbe jutott a piac torzítása miatt.

Gémesi György ezzel kapcsolatban arra figyelmezteti Orbán Viktort, hogy a díj megállapítás a társulástól függetlenné vált, miközben a termékdíj támogatási rendszer ma sem működik elvárható módon, a körülményesen megérkező támogatás a lerakási járulékból keletkező közterheket sem fedezi.

Nem valósult meg az ösztönző, támogató termékdíj rendszer sem, hiába is ígérték – állapította meg a polgármester, majd aláhúzta: a rezsicsökkentés hatását ilyen kényszerűen rossz szakmai, gazdasági környezetben lehetetlen kigazdálkodni – jogszabályokba és közigazgatási eljárásokba kódolták a csődhelyzetet.

Gémesi arról is tájékoztatta a miniszterelnököt, miszerint tudomása van arról, hogy a Zöld Híd Kft. jelenlegi helyzetéhez hasonló állapotba került társaságok, a célzott pályázati kereteken kívül, egyedi döntésekkel, támogatásokat kaptak az összeomlás elkerülése érdekében, azonban a 109 önkormányzat által életre hívott társulás pénzügyi kompenzációt egyetlen pályázatra sem kapott.

Az együttműködés teljes hiányát tapasztalta a Társulás elnöke;

javaslatainkat süket fülek, kéréseinket sötét fiókok, pályázatainkat elutasító határozatok, számláinkat adóhatósági inkasszók várják – fogalmazott.

A települések polgármesterei és a közel 290 ezer lakos nevében azonnali, felelős intézkedést és tartós, fenntartható, a jövő iránt elkötelezett megoldást kér a miniszterelnöktől a Gémesi György.

Hogy mi okozhatta az állami diszkriminációt az egyelőre rejtély, hiszen Zöld Híd szolgáltatásával, illetve pénzügyi elszámolásával soha semmilyen probléma nem adódott, a társulás hatóságok felügyelő hatóságok folyamatos ellenőrzése mellett működik.

Lapunk természetesen megkereste a Kft-t is, kérdéseinkre választ péntekre ígértek. Amint újabb információhoz jutunk, tájékoztatjuk olvasóinkat.

Egyelőre annyi tanulságot szűrhetünk le, hogy a kormány által a magyar gazdaságra szabadított adóprés, valamint a támogatási rendszer nem megfelelő működése miatt majd 300 ezer magyar állampolgár hulladékának elszállítása került veszélybe, egyszersmind ezzel az alkotmányos joga is az egészséges élethez.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://alfahir.hu

One thought on “Csőd a Zöld Híd Régiónál: százezrek maradhatnak ellátás nélkül

 • 2016/06/24 at 18:27
  Permalink

  Tisztelt Sorstársak!
  Ehhez a szerencsétlen vesszőfutásnak vannak civil résztvevői is, aminek bizonyítására megemlítek néhány tényt is. Nehéz röviden leírni a bűnlajstromot, mivel ez a cég megalakulása óta (pontosan 3 éve) törvénytelen módon megállapított tarifákat számláz és hajt be a fogyasztókon. Az államigazgatásnak ennyi idő alatt ezt 2x sikerült megállapítania (Kormányhivatal) amit az NFH mindkétszer jóváhagyott, és változatlanul hagyta ezt az egyáltalán nem korrekt és törvénytisztelő céget folyamatosan garázdálkodni a területünkön is. Ebben az évben átrakták az ügyet a MEKH-hez, amely minden vizsgált körzetben megállapította a törvénytelen, jogszabálysértő áralkalmazást, és a céget kivétel nélkül kötelezte a az összes bttó árkülönbözet + kamatok megfizetésére kérés nélkül 2016.07.30.-ig. Az én esetemben 57%-os a túlszmlázás, ami 3 év alatt cca. 37.000 Ft + kamatok. Tehát ezek ne meséljenek elvonásról+rezsicsökkentésről, mert azt mind megtartották maguknak, és így is tönkre akarnak menni. Milyen számításokkal alapozták meg ezek a cégalapításukat? Sajnálatos hogy ilyen kontraszelektált gárdával ez a sorsuk, azonban ebben a helyzetben mi lesz a rengeteg becsapott, megkárosított fogyasztóval, akinek így most sok-sok pénzzel tartoznak. Említsük meg azokat, akiket késedelem miatt erőszakos behajtókkal fenyegettek, miközben ők tartoztak nekik az ellopott pénzzel.
  Fel a fejjel, és javaslom tanulmányozzák a MEKH.hu♠Hulladék♠Határozatok oldalt
  nagyon pontos, és érdekes. Jó munkát!

  Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: