fbpx

Drágább vagy olcsóbb lesz a szemétdíj?

Simon Zsolt, a Híd párt alelnöke szerint az eddigi jogszabály egyedül az elektronikai hulladék feldolgozását, illetve újrahasznosítását illetően nem volt összhangban az uniós elvárásokkal – írja az ujszo.com.

A gyártók a termékek árába eddig is bekalkulálták azok hulladékként történő feldolgozását. Viszont senki sem tudja majd ellenőrizni, hogy a feldolgozásra elkülönített összeget valóban teljes egészében az újrahasznosításra és a feldolgozásra fordították-e, ezt az új törvény sem garantálja. A tárca azt állítja, hogy a jövőben az önkormányzatok csak a kommunális hulladék elszállításáért fizetnek majd, és ez mintegy 30 millió euró megtakarítást jelent. „Ez akkor lenne igaz, ha az önkormányzatoknak csak területet kellene biztosítani a szelektív hulladékgyűjtéshez. Valójában azonban nekik kell gondoskodni a hulladék összegyűjtéséről, a gyártói szervezetek csak az elszállításért felelnek majd. Az új jogszabály lehetővé teszi, hogy a gyártók csak egy általány összeget fizessenek ki az önkormányzatoknak a különböző hulladék összegyűjtéséért. A valós költségek és az átalány közötti különbséget az önkormányzatoknak kell majd állnia. Ezt támasztja alá az is, hogy a törvény lehetővé teszi a helyi adók emelését” – állítja Simon Zsolt. A képviselő szerint a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha a pet flakonok közé egyéb hulladék is bekerül, a hulladék szétválogatását az önkormányzatnak kell megoldani, természetesen a költségek is őt terhelik. „Ha az önkormányzatnak többe kerül a szelektív hulladék összegyűjtése, mint amit a gyártók szövetsége ad érte, akkor egyértelműen kénytelen lesz megemelni a szemétdíjat” – magyarázza Simon. A Híd képviselője arra is rámutatott, hogy a polgármesterek a gyártói szervezetekkel kötendő szerződések ügyében csak egy olyan szervezethez fordulhatnak, melyet maguk a gyártók hoznak létre. „A rendszer úgy van kitalálva, hogy csak a gyártói szervezetek járjanak jól. Fenn áll a veszélye annak, hogy a gyártói szervezetek felosztják egymás között a hulladékgazdálkodási piacot” – zárta Simon Zsolt.

Szlovákia legnagyobb elektromoshulladék-feldolgozója a SEWA a törvénytervezet visszavonására szólította fel a tárcát, álláspontjuk szerint egy olyan rosszul kidolgozott törvény készült, mely a hulladékgazdálkodási piac monopolizációjához és korrupcióhoz vezet.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://ujszo.com

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .