fbpx

Regensburg hulladékának 99 %-a hasznosul – magyar segítséggel

Regensburg hulladékának 99 %-a újrahasznosításra kerül – mondja a város polgármestere Jürgen Huber. Néha persze csak Kínában.

Foto: welt.de

Regensburg hulladéka, mint egy értékes alapanyagforrás egy olyan téma , melyet a polgármester a szívén visel. Az “urban mining” a jövő – mutat rá a zöldpolitikus polgármester. A ma divatos megnyilatkozás nem jelent mást, mint hogy a város egy óriási alapanyag forrás lehet, amennyiben az emberek a saját hulladékukat amennyire csak lehet szelektálják, újrahasznosítják.A gyakorlatban ez időnként nehézkes, mivel hosszú sorok kígyóznak a hulladékudvar előtt, ahol egyre több konténer áll rendelkezésükre. Az elmúlt időszakban három új konténerrel bővült a regensburgi hulladékudvar, egy piros konténerrel a kiürült tonereknek, egy konténerrel a síküvegnek és egy konténerrel a kemény műanyagoknak, mely korábban a maradékhulladékba került.

Nyolc ember felügyeli, hogy a hulladékok a megfelelő konténerbe kerüljenek, mivel az elkülönített értékes anyagok bevételt jelenthetnek, míg a maradék hulladékért, amely hulladékégetőben kerül energetikai hasznosításra, fizetni kell.Bevételi forrásként jelenik még meg a bolhapiac, vagyis az újrahasználati központ. Itt minden megtalálható, amire a bolhapiacok szerelmesei vágynak: használt ruha, könyvek, edények, bútorok, sőt még karácsonyi díszek is. Van egy kb. húsz fős törzsvásárlói kör, leginkább Magyarországról és Bulgáriából, akik kisteherautókkal szállítják el a hulladékot, melyet hazájukban továbbértékesítenek. Mellettük afrikaiak üzletelnek, akik alapvetően a használt ruhák értékesítésére koncentrálnak országaik piacain.

A bolhapiac kb. 5000 Euro bevételt hoz havonta, amely a lakosok hulladékkezelési díját csökkenti. Ehhez jön még hozzá a cégektől begyűjtött fém karton és papír hulladék bevétele.

Szerző: dontwasteit.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .