fbpx

Az MFB-n belül működik majd a nemzeti közműszolgáltató

A kormány határozatot fogadott el arról, hogy az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt.-t egymilliárd forintos alaptőkével és tizennégy milliárd forint tőketartalékkal alapítsák meg 2015 február 28-ig. A kizárólagos állami tulajdonú társaság felett az MFB Zrt. gyakorolja majd az államot megillető tulajdonosi jogokat.

    A Magyar Közlöny csütörtöki számában megjelent határozatban a kormány egyetértését fejezi ki, hogy a nemzeti közműszolgáltatási rendszer a földgáz, a villamosenergia és a távhőszolgáltatás tekintetében piaci alapokon kerüljön megszervezésre a hosszú távon fenntartható működés biztosításával.
    A kormány felhívja a nemzeti fejlesztési minisztert és a Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy gondoskodjon a Fővárosi Gázművek Zrt. egyetemes szolgáltatási tevékenységének országos kiterjesztéséhez szükséges feltételek megteremtéséről, beleértve a növekedési terv teljesítéséhez szükséges energiaforrások biztosítását, továbbá a feladatkörébe tartozó jogszabály módosítási javaslatok és előterjesztések elkészítését.
    A határozatban mintegy fél évvel, 2015 közepéig hosszabbítottak egyes határidőket, így a két miniszter addig vizsgálhatja a lehetőségeket az állam belépésére a villamosenergia szolgáltatási piacra egyetemes szolgáltatóként, illetve teheti meg a javaslatot a nemzeti közműszolgáltatási rendszer követelményeinek megfelelő, leghatékonyabb megoldásra. Ugyanezt a határidőt szabták a távhőszolgáltatással kapcsolatos előterjesztés előkészítésére is.
    Lázár János 2014 szeptemberében jelentette be, hogy a kormány döntött a nemzeti közműszolgáltató felállításáról, amely már 2015-től piaci körülmények között áramot, gázt és távhőt fog szolgáltatni. A kormány tervei szerint a teljesen állami tulajdonú cég jó árakkal és jó szolgáltatással fogja megverni a jelenlegi piaci szereplőket – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter

Mindezek mellett a nemzeti közműszolgáltató elindítását nevezte az év egyik legfontosabb feladatának Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Hódmezővásárhelyen. 

Jó ütemben halad a nemzeti közműszolgáltató előkészítése, amely – versenyre kelve a német és francia cégekkel – árammal, gázzal és talán távhővel láthatja el a lakosságot – közölte Lázár János.
    Reális esélye van annak, hogy még az idén nonprofit jellegű magyar állami vállalat, nem “profitéhes multi” fogja a gázt és az áramot szolgáltatni több millió lakossági fogyasztóknak – mondta. Ha ez a munka a következő másfél évben sikerrel jár, a közműszolgáltató az ipar és kereskedelem számára is olcsó gázt és áramot biztosíthat – tette hozzá.

Forrás: MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .