fbpx

Áramot termelhet a szegedi hulladékfeldolgozó

Napelemeket telepítene két csarnoka tetejére a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft., amivel több mint 100 tonnával csökkenhet az üvegház hatású gázok kibocsátása a Sándorfalvi úti szeméttelepen. A válogató és a komposztáló csarnok tetejére több mint 400 napelemet telepítenek őszig, ami jelentős megtakarítást eredményezhet.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy a tervek szerint 6 milliárd forintból fejlesztenék a szelektív hulladékgyűjtést Szegeden és az uniós pályázathoz csatlakozó több mint 20 környékbeli településen, ezúttal pedig egy újabb beruházás valósulhat meg a Sándorfalvi úton. Mint megtudtuk: a projekt támogatási szerződését a napokban írták alá, vagyis megkezdődhet a közbeszerzési eljárás.

Az oktatásra érkező diákok az új beruházást is láthatják majd.

“A dolog jelenleg ott tart, hogy hamarosan a Közbeszerzési Értesítőben is megjelenik a felhívás, így indulhat a jelentkezés. A projektre egyébként egy 61 millió forintos tételt nyertünk el, ami a 85 százaléka a végleges összegnek, vagyis egy 15 százaléknyi önerőt, nagyjából 10 millió forintot kell még hozzátennünk a beruházáshoz” – árulta el a Rádió 88-nak Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft ügyvezetője.

A munkálatok során az összes olyan csarnok tetejére napelemeket telepítenek, ami egy egységes tetőszerkezettel rendelkezik. Ez lényegében a nagy válogatócsarnok és a komposztáló üzem teljes teteje, ami körülbelül 500 négyzetméter, ezen pedig 400 napcellát állítanak majd be, ami 100 kilowattnyi elektromos áramot termelhet. A rendszer két irányba forgathatja majd a villanyórát, így a rendszerbe vissza is tudnak tölteni áramot, amit a szolgáltató elszámol. “Mivel jelentős gépparkkal rendelkezünk, ráadásul 24 órás a munkavégzés a telepen, ezért ez pedig jelentős kiadáscsökkenést eredményezhet a cégnek” – tudatta Makrai László.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://szegedcafe.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .