fbpx

Korszerű hulladékfeldolgozó épül Kaposváron

Az Európai Unió támogatásával 6,2 milliárd forintból megépülő korszerű hulladékfeldolgozó megvalósításának ütemezéséről tájékoztatták hétfőn Kaposváron a három évvel ezelőtt 118 településsel megalakult Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás tagjait.

    Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere az ülés előtt újságíróknak elmondta: az előkészítő munkák már folynak, márciusban pedig elkezdődik a településekről begyűjtött hulladékot feldolgozó létesítmény építése. A somogyi megyeszékhely gesztorságával létrejött társulás elnöke hozzátette: a tervek szerint őszre elkészülő beruházással európai szintű, a lakosok számára megfizethető hulladékgazdálkodási rendszer működik majd a térségben.
    A polgármester kiemelte: a beruházáshoz az önkormányzatoknak eredetileg 1,2 milliárd forint önrésszel kellett volna hozzájárulniuk, de egy sikeres pályázatnak köszönhetően ez az összeg 388 millió forintra csökkent, egy újabb pályázat révén pedig ez is megfeleződhet.
    Szita Károly emlékeztetett arra, hogy az Új Széchenyi Terv keretében az Európai Unió 100 százalékos támogatásával a társuláshoz tartozó 31 településen összesen 2,1 milliárd forintot költöttek a szeméttelepek felszámolására, az új hulladékfeldolgozó megépítésével pedig lehetővé válik egy korszerű hulladékhasznosítási rendszer kialakítása. Ennek alapja, hogy a már a háztartásokban szelektíven válogatott hulladékot a feldolgozóban tovább válogatják, újrahasznosítják, a zöldhulladékot komposztálják, a nem hasznosítható éghető anyagokat pedig a beremendi cementgyár égetőjébe szállítják.
    A több mint 150 ezer embert érintő beruházás fontosságáról szólva Kaposvár polgármestere kitért arra is, hogy az Európai Unió rendelkezése szerint 2016-tól a lerakott hulladék után tonnánként 12 ezer forintot kellene fizetni, ami azt jelenti, hogy ez 64 százalékkal emelné a hulladékkezelés díját. Hozzátette: a környezettudatos gondolkodás mellett ez is motiválta az önkormányzatokat, ezzel a beruházással ugyanis ez elkerülhető. 
    A kaposvári mellett Hőgyészen és Nagybajomban nyílnak hulladékudvarok, ahol ingyenesen átveszik a veszélyes hulladékot a lakosságtól.

Forrás: MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .