fbpx

Irány a szuperkukák!

A szelektív hulladékgyűjtés hazánkban még nem kötelező, de az Európai Unió azt szeretné elérni, hogy a jelenlegi tizenhat százalékos szemét újrahasznosítást feltornázzuk mielőbb legalább hatvan százalékra.

A szelektív hulladékgyűjtésről szinte már mindenki hallott, sokan nagyjából tisztában is vannak vele, hogy a szemetet miként szortírozzuk, ám csupán a lakosság 25 százaléka gyűjti valóban szétválogatva a háztartási hulladékot. Pedig a szemét újrahasznosítás a környezetünk védelme érdekében elengedhetetlen.

Néhány évvel ezelőtt Bregenzben jártunk, ahol bepillantást nyerhettünk egy héten át egy ott élő magyar lány életébe. A műtősnőként dolgozó fiatal hölgy elmesélte, Ausztriában megbüntetik azt, aki nem szelektíven gyűjti a szemetet. A válogatás mindenki számára kötelező, nincs kivétel. Ott persze már megteremtették a feltételeit annak, hogy valamennyi háztartás, legyen az kertes házban, vagy emeletes házban élő család, mind a papír, mind a műanyag, mind a fém, mind az üveg, valamint az egyéb hulladékokat szortírozva helyezze el a különböző szemétlerakóknál. Fontos, hogy eleve a háztartási szemétgyűjtők is fakkokra vannak osztva, így már a saját kukába is szétválogatva kerül a szemét. Szinte minden családnál találkozunk flakon tömörítő, préselő szerkezettel, aminek segítségével rengeteg helyet spórolnak meg a háztartások.

Ráadásul az üzletekben nemcsak elvétve találkozunk a szelektív hulladékgyűjtéshez szükséges holmikkal, mindenütt kapható szelektív szemetes, palackprés, vagy olajleeresztő kanna. A házakhoz, lakásokhoz a közhasznú társaság minden hónapban szórólapot juttat el, amelyen feltüntetik, mely napokon milyen hulladékot szállít el. Nos, aki a témában jártas, az jól tudja, mi még ettől fényévekre vagyunk.

A legrosszabb az, hogy sok magyar család hiába él környezettudatosan, hiába gyűjti szelektíven a szemét nagy részét, mert az úgynevezett szuperkukák (Alma Együttes elnevezése _a szerk.) tartalmának többsége aztán a nagy központi, kommunális szemétlerakón landol.

A különböző intézmények, iskolák, óvodák részére rendszeresen írnak ki pályázatokat, versenyeket a témával kapcsolatban, ami ugyancsak azt szolgálja, hogy a feltörekvő nemzedék már jóval környezettudatosabban éljen és óvja a földet.

Elmondhatjuk még, nagyon fontos, hogy már a legkisebbeket is arra neveljük, hogy a szemét egyáltalán nem rossz dolog, hiszen például a PET palackok, a papír újrahasznosításával számos értékes, új dolog készül. Így a kisgyerekek számára is érthetővé tesszük ezt a tevékenységet és később számukra már természetes folyamat lesz, ha tőlünk is ezt látják.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: