fbpx

Illés: 2016. januárjától bevezetésre kerülhet a betétdíj

Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár az Echo TV Zöld út című műsorában a betétdíjas rendszer 2016. januári bevezetéséről beszélt. A betétdíjas rendszert az állam akarja üzemeltetni.

Az államtitkár véleménye szerint a betétdíj bevezetése nem jelent árnövekedést, mivel a visszaváltással a termék áránál jelentkező többlet visszakerül a fogyasztóhoz. Elmondta, hogy a 90-es évek előtt kiválóan működött az üvegvisszaváltás rendszere, amelyet nem lett volna szabad szétverni, illetve ami akkor jól működött, annak napjainkban is ugyanúgy meg van a létjogosultsága.

Sem a kereskedőket, sem a forgalmazókat, sem az importőröket nem fogja hátrányosan érinteni az új szabályozás, nem fog rájuk többletterhet róni, mivel az állam támogatni  fogja őket a visszagyűjtés lebonyolításában, melynek szabályai még kidolgozás alatt állnak.

A visszagyűjtésre kerülő alumínium dobozoknak és műanyag palackoknak az újratöltése nem lehetséges, az anyagában történő hazai feldolgozásuk ma még nem megoldott, ezért az államtitkár a termékdíjból szeretne ilyen irányú iparfejlesztési beruházásokat elindítani többségi állami, vagy önkormányzati tulajdonú cégeken keresztül.

A gyűjtőszigetes rendszer teljes “csőd”, mivel az edények kapacitása véges, a lakosság a szelektív hulladékok mellett egyéb hulladékokat is a gyűjtőpontokra visz. Ezzel a rendszerrel kb. 10 %-os visszagyűjtési arány produkálható, amely messze elmarad a nyugat-európai 40-50 %-os elvárásoktól. A megoldás a házhoz menő gyűjtés lehet, amely most kerül Budapesten bevezetésre és álláspontja szerint ez nem ellentétes a betétdíjas rendszerrel, mivel a cél a minél nagyobb mértékű újrahasznosítás elérése függetlenül attól, hogy az a szelektív gyűjtésen, vagy a betétdíjas rendszeren keresztül történik.

Szerző: eler

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .